domingo, 5 de mayo de 2013

L’Aragó, a un pas d’esborrar el català



L’executiu autonòmic és a punt d’aprovar una llei que consagrarà la marginació del català, que passarà a anomenar-se 'Lapao'
Manel Bosch
L’executiu aragonès encapçalat per Luisa Fernanda Rudi (PP) aprovarà properament- en els plens del 9 i 10 de maig o en els del 23 i 24 del mateix mes- la ‘Llei d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó’, segons han confirmat fonts de les Corts d’Aragó al Singular. El text consagra un salt qualitatiu en l’atac contra el català, que passa a anomenar-se ‘Lapao’ (Llengua Aragonesa Pròpia de l’Àrea Oriental).

Les mesures que incorpora implicaran que el català deixi de ser la oficial als topònims de la Franja, tampoc haurà de ser emprada en els documents dels seus ajuntaments i passarà a tenir una ‘acadèmia’ pròpia que propugnarà criteris mancats de qualsevol fonament filològic.

La llei va patir recentment el penúltim pas abans de la seva aprovació definitiva, quan la comissió d'Educació i Cultura de les Corts aragoneses va rebutjar les 171 esmenes que el PSOE, CHA i IU van presentar-hi en contra. L’acció del govern aragonès, dirigida per la consellera d’ensenyament, Dolores Serrat, que va néixer i passar la seva infantesa a Ripoll, consolida així l’endèmica indefensió del català a la Franja.

De fet el text que serà properament derogat, la ‘Llei d’ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de l’Aragó’, reconeixia l’existència dels catalanoparlants de la Franja de Ponent tot i que mantenia el castellà com a única llengua oficial d’aquestes comarques.

No hay comentarios: